|
Statuten van de Vlaamse Esperantobond v.z.w.VERSIE dd. 25 mei 2024 Vlaamse Esperantobond vzw, Lange Beeldekensstraat 169, 2060 Antwerpen, 419 028 122 RPR Ondernemingsrechtbank Antwerpen
Statuten Vlaamse Esperantobond vzw
Hierna volgen de statuten van de Vlaamse Esperantobond (VEB), gewijzigd, goedgekeurd en gecoördineerd door de Algemene Ledenvergadering (ALV) van 25 mei 2024 overeenkomstig de wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 4 april 2019
Tenzij anders vermeld worden hierna met de term “schriftelijk” bedoeld: “per gewone of per elektronische post”.
Artikel 1: Oprichting De vereniging is een vereniging zonder winstverdelingsoogmerk, voor onbepaalde duur opgericht onder de naam “Vlaamse Esperantobond vzw”, afgekort “VEB”, in het Esperanto “Flandra Esperanto-Ligo”, afgekort “FEL”. De vereniging kan op elk moment ontbonden worden. Zij is beslist neutraal met betrekking tot alle onderwerpen die geen rechtstreeks verband houden met de doelstellingen van de vereniging.
Artikel 2: maatschappelijke zetel
De zetel van de VEB is gevestigd te 2060 Antwerpen, Lange Beeldekensstraat 169, gelegen in het Vlaamse Gewest en valt onder de ondernemingsrechtbank van Antwerpen. Het bestuursorgaan is bevoegd de vestigingsplaats van de vereniging te wijzigen. Indien de zetelverplaatsing een taalwijziging van de statuten volgens de taalwetgeving impliceert, is enkel de ALV bevoegd.
Artikel 3: doel - voorwerp
De VEB stelt zich tot doel het verspreiden en promoten van de taal Esperanto. De activiteiten die de VEB tot voorwerp heeft zijn onder meer :
Daarnaast kan de vzw alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van haar doel, met inbegrip van commerciële en winstgevende activiteiten voor zover de opbrengsten daarvan altijd volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van haar doel. Zij mag rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uitkeren of bezorgen aan de leden, de bestuurders of enig ander persoon, behalve voor het in de statuten bepaalde, belangeloze doel. Elke verrichting in strijd met dit verbod is nietig.
Artikel 4: lidmaatschap
§1 Het wetboek van vennootschappen en verenigingen maakt een onderscheid tussen effectieve leden en toegetreden leden. Deze laatsten hebben spreekrecht maar geen stemrecht binnen de vzw. Alle effectieve leden, behalve die van categorie 2 en 3 (zie hierna) en de toegetreden leden betalen het jaarlijkse lidgeld van minimaal 30 € en maximaal 100 €.
§2 Effectief lid is iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die deel uitmaakt van de Algemene Ledenvergadering (ALV). Tenzij anders vermeld worden hierna met de term “lid” of “leden” de effectieve leden bedoeld.
Binnen de vereniging zijn er vier categorieën van leden:
Elk effectief lid heeft maar één stem in de ALV, ongeacht het aantal functies dat hij/zij vervult binnen de vereniging.
De kandidatuurstelling en de aanvaarding van deze leden gebeurt als volgt:
§3 Het aantal effectieve leden is niet beperkt maar moet, conform het wetboek van vennootschappen en verenigingen, minstens twee bedragen.
§4 De effectieve leden hebben stemrecht in de ALV. Zij wonen de ALV bij, behoudens overmacht. Bij afwezigheid kunnen zij zich laten vertegenwoordigen door en hun stem bij volmacht doorgeven aan een ander, aanwezig effectief lid. Zij delen dit schriftelijk mee aan de secretaris, uiterlijk voor het begin van de vergadering. Elk effectief lid, aanwezig of vertegenwoordigd, heeft recht op één stem.
§5 De vereniging houdt op haar zetel een ledenregister bij, dat raadpleegbaar is door de effectieve leden.
§6 Elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die geen effectief lid is, maar toch een band heeft met de vereniging, wordt beschouwd als toegetreden lid. Net als de effectieve ontvangen zij het ledenblad, en kunnen zij de activiteiten bijwonen en gebruik maken van de infrastructuur van de vereniging. Ze worden uitgenodigd naar de ALV, waar ze wel spreekrecht maar geen stemrecht hebben.
§7 Alle leden, zowel effectieve als toegetreden leden, hebben alle rechten en plichten die in het wetboek van vennootschappen en verenigingen vastgelegd zijn.
§8 Elk lid kan op ieder ogenblik de vereniging verlaten door zijn/haar uittreden schriftelijk te melden aan de secretaris.
§9
Van elk lid kan het lidmaatschap op elk moment worden beëindigd
door een besluit van een buitengewone ALV (BALV), bijeengeroepen door
het bestuursorgaan of op verzoek van minstens één
vijfde van de leden, met naleving van de specifieke aanwezigheids- en
meerderheidsvereisten (zie art. 5 § 7). De uitsluiting wordt
geagendeerd met alleen de naam van het lid. Het lid wordt door de
voorzitter van het bestuursorgaan geïnformeerd over de motieven
voor de uitsluiting. Het lid heeft het recht te worden gehoord
tijdens de ALV en kan zich daarbij laten bijstaan door een advocaat.
De stemming over het beëindigen van dit lidmaatschap is geheim.
§10
Voor elk lid geldt de uitsluiting van rechten op het bezit van de vzw
te allen tijde. Betaalde bijdragen kunnen niet teruggevorderd worden,
noch tijdens het lidmaatschap, noch bij beëindiging van het
lidmaatschap om wat voor reden dan ook, noch bij de ontbinding van de
vzw, enz. Voor elk lid geldt hetzelfde ook voor wat zijn/haar
erfgenamen of rechthebbenden betreft.
Artikel
5: Algemene Ledenvergadering (ALV)
§1
De ALV is een bijeenkomst van alle leden van de VEB, zowel de
natuurlijke personen als de rechtspersonen. Toegetreden leden zijn
ook welkom maar hebben enkel spreekrecht, geen stemrecht op de ALV
(cfr. Art. 4 § 6).
§2
De ALV is exclusief bevoegd voor:
Alle
andere gevallen waarin de statuten of het wetboek van
vennootschappen en verenigingen dat vereisen.
§3
De ALV moet minstens eenmaal per jaar worden bijeengeroepen door het
bestuursorgaan en dit voor 1 juli. Over de plaats van samenkomst
beslist het bestuursorgaan in alle vrijheid. Tijdens die jaarlijkse
ALV wordt o.a. gestemd over de jaarrekening van het vorige boekjaar
en de kwijting van de bestuursleden. De goedkeuring van de
jaarrekening houdt geen kwijting van de bestuursleden in. Beide
gebeuren in afzonderlijke stemmingen.
§4
Overige ALV vinden plaats op uitnodiging van het bestuursorgaan.
Anderzijds is het bestuursorgaan verplicht een ALV te organiseren
indien één vijfde van de leden daarom verzoekt. In dit
geval worden de leden uiterlijk de 21ste dag na het verzoek
uitgenodigd, en heeft de ALV plaats uiterlijk op de 40ste dag na dit
verzoek.
§5
Alle bestuurders, effectieve en toegetreden leden worden ten minste
15 dagen voorafgaand aan de datum van de ALV schriftelijk op de
hoogte gesteld. De effectieve leden en de bestuurders worden
persoonlijk uitgenodigd, voor de toegetreden leden kan dit ook via
het ledenblad of op elektronische wijze.
De
uitnodiging moet het volgende bevatten:
§6 De gewone ALV kan geldig beslissen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, behalve wanneer het wetboek van vennootschappen en verenigingen of deze statuten het anders bepalen. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden. Enkel de uitgebrachte stemmen tellen mee. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden niet meegeteld. Bij ex-aequo is de stem van de voorzitter doorslaggevend, tenzij het bestuursorgaan tweehoofdig is. In dat geval kan men overgaan tot herstemming of het voorstel afvoeren van de agenda van de lopende vergadering.
§7 De bijeenroeping van een buitengewone ALV door het bestuursorgaan is vereist in de gevallen bepaald door het wetboek van vennootschappen en verenigingen bv. een statutenwijziging, wijziging van het doel van de vereniging in de statuten, uitsluiting van een lid of de ontbinding van de vzw.
Bij een statutenwijziging of de uitsluiting van een lid zijn de aanwezigheid van twee derden van de effectieve leden en een tweederdemeerderheid vereist.
Bij wijziging van het doel of voorwerp van de vereniging in de statuten of de ontbinding van de vzw zijn de aanwezigheid van twee derden van de effectieve leden en een viervijfdemeerderheid van de uitgebrachte stemmen vereist.
Ingeval minder dan het minimaal vereiste aantal stemgerechtigde leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering bijeengeroepen worden. Die kan geldig beraadslagen en besluiten en de wijzigingen aannemen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde stemgerechtigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.
Ook in de buitengewone ALV tellen enkel de uitgebrachte stemmen mee. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden niet meegeteld.
§8 De ALV wordt voorgezeten door drie leden van het bestuursorgaan, met name diens voorzitter, de secretaris en de penningmeester of hun gevolmachtigden. Een bestuurslid dat bevoegd is voor een punt op de agenda dat in de ALV behandeld zal worden, dient de ALV bij te wonen.
§9 Verloop van een ALV: De bestuurders geven antwoord op de vragen die hun door de leden, vooraf of tijdens de vergadering, mondeling of schriftelijk, worden gesteld en die verband houden met de agendapunten. Zij kunnen, in het belang van de vereniging, weigeren op vragen te antwoorden wanneer de mededeling van bepaalde gegevens of feiten de vereniging schade kan berokkenen of in strijd is met de door de vereniging aangegane vertrouwelijkheids-clausules. De bestuurders kunnen hun antwoord op verschillende vragen over hetzelfde onderwerp groeperen.
§10 De stemming kan gebeuren door afroeping, door handopsteking of, op vraag van één van de leden die aanwezig of vertegenwoordigd zijn, door geheime stemming.
§11 Van de beslissingen van de ALV wordt een verslag gemaakt, dat bewaard wordt op de maatschappelijke zetel van de VEB. Elk lid heeft recht op inzage in dit verslag. Daarnaast worden de leden op de hoogte gebracht van de beslissingen van de Algemene Vergadering door publicatie van de beslissingen in het ledentijdschrift Vertikale. Derden hebben geen recht op inzage in de verslagen van de ALV.
§12 Het bestuursorgaan kan de leden de mogelijkheid bieden om online deel te nemen aan de ALV door middel van een elektronisch communicatiemiddel. Wat de naleving van de voorwaarden inzake aanwezigheid en meerderheid betreft, worden de leden die op die manier aan de ALV deelnemen, beschouwd als zijnde aanwezig op de ALV.
Voor de toepassing van deze mogelijkheid moet de VZW de hoedanigheid en de identiteit kunnen controleren van elk lid dat op die manier aan de ALV deelneemt, en dit aan de hand van het gebruikte elektronische communicatiemiddel.
Voor de toepassing van het eerste lid van §12 moet het elektronische communicatiemiddel de in het eerste lid bedoelde leden, onverminderd enige bij of krachtens het wetboek van vennootschappen en verenigingen opgelegde beperking, ten minste in staat stellen om rechtstreeks, gelijktijdig en ononderbroken kennis te nemen van de besprekingen tijdens de vergadering en om hun stemrecht uit te oefenen met betrekking tot alle punten waarover de vergadering zich dient uit te spreken. Het elektronische communicatiemiddel moet de in het eerste lid van §12 bedoelde leden bovendien in staat stellen om deel te nemen aan de beraadslagingen en vragen te stellen, tenzij het bestuursorgaan in de oproeping tot de algemene vergadering motiveert waarom de VEB niet over dergelijk elektronisch communicatiemiddel beschikt.
Op de website van de VEB wordt vermeld hoe de leden aan de ALV kunnen deelnemen via het door de VEB ter beschikking gestelde elektronische communicatiemiddel.
De bestuursleden die de ALV voorzitten, kunnen niet langs elektronische weg aan de ALV deelnemen.
De vereniging staat het stemmen vòòr de Algemene Ledenvergadering, zelfs op elektronische wijze, niet toe.
Artikel 6: bestuursorgaan
§1 De vereniging wordt bestuurd door een collegiaal bestuursorgaan, dat minstens drie bestuurders telt, die natuurlijke personen of vertegenwoordigers van rechtspersonen zijn.
§2 De ALV verkiest de leden van het bestuursorgaan uit de effectieve leden die natuurlijke personen zijn. Deze verkiezing gebeurt volgens de procedure beschreven in het interne reglement. Indien en zolang de VEB slechts twee leden telt, hoeven er slechts twee bestuursleden verkozen te worden. Indien het bestuursorgaan tweehoofdig is, verliest elke bepaling die aan één van de bestuurders een doorslaggevende stem toekent, haar werking.
§3 De bestuurders worden voor een termijn van vijf jaar benoemd door de ALV bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde stemgerechtigde leden. Hun opdracht eindigt bij de sluiting van de jaarvergadering. De bestuurders zijn twee keer herbenoembaar; zij kunnen dus hun mandaat uitoefenen gedurende drie aaneensluitende periodes van vijf jaar, tenzij er te weinig kandidaten zijn voor de opvolging.
§4 De secretaris en de penningmeester maken van rechtswege deel uit van het bestuursorgaan. Een bestuurslid kan zich op de bestuursvergaderingen laten vertegenwoordigen door een ander bestuurslid, aan wie hij/zij zijn/haar stemrecht mandateert.
§5 Het bestuursorgaan is bevoegd om alle handelingen te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het voorwerp van de vereniging, met uitzondering van die waarvoor volgens het wetboek van vennootschappen en verenigingen de algemene vergadering bevoegd is.
Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kan het bestuursorgaan de bestuurstaken onder zijn leden verdelen. Die taakverdeling kan niet aan derden tegengeworpen worden, zelfs niet nadat ze openbaar gemaakt is. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang. Het bestuursorgaan kan een deel van zijn bestuursbevoegdheden delegeren aan één of meerdere derden niet-bestuurders, zonder dat deze overdracht evenwel betrekking kan hebben op het algemene beleid van de VEB of de algemene bestuursbevoegdheid van het bestuursorgaan.
§6 Ieder lid van het bestuursorgaan oefent het mandaat kosteloos uit en ontvangt zitpenningen noch presentiegelden. Als bestuursvrijwilliger vallen de bestuursleden onder de Vrijwilligerswet en hebben zij recht op een forfaitaire of reële kostenvergoeding voor de onkosten gemaakt in het kader van hun mandaat.
§7 Het bestuursorgaan vaardigt alle interne reglementen uit die het nodig acht, alsook de wijzigingen eraan. Het interne reglement kan geen bepalingen bevatten die strijdig zijn met de wet op de vennootschappen en de verenigingen of met de statuten, of raken aan de rechten van de leden en de bevoegdheid van de bestuursorganen. Het intern reglement en alle wijzigingen eraan worden ter goedkeuring voorgelegd aan de ALV . De recentste versie van het interne reglement ligt steeds ter inzage op de zetel van de VEB.
§8 Het bestuursorgaan van de VEB vertegenwoordigt de VEB als college in alle handelingen in en buiten rechte. Het vertegenwoordigt de vzw door de meerderheid van zijn leden. Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van het VEB-bestuursorgaan als college, wordt de vzw in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door minstens twee bestuurders, die gezamenlijk handelen.
De vertegenwoordigingsorganen kunnen niet zonder toestemming van de ALV rechtshandelingen stellen die verband houden met de vertegenwoordiging van de VEB bij de aan- of verkoop van onroerende goederen van de vzw of de vestiging van een hypotheek. Deze bevoegdheidsbeperkingen kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken vertegenwoordigers in het gedrang.
Het VEB-bestuursorgaan of de bestuurders die de vzw vertegenwoordigen kunnen gevolmachtigden van de vzw aanstellen. Alleen bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd.
§9 De benoeming en ambtsbeëindiging van de leden van het VEB-bestuursorgaan en van de personen gemachtigd om de VEB te vertegenwoordigen worden openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de ondernemingsrechtbank en publicatie van een uittreksel in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. Uit die stukken moet in ieder geval blijken of de personen die de VEB vertegenwoordigen, de vzw ieder afzonderlijk, gezamenlijk dan wel als college verbinden, alsook de omvang van hun bevoegdheden.
§10 Het VEB-bestuursorgaan vergadert na oproeping door de secretaris zo dikwijls als het belang van de vzw dit vereist, alsook op vraag van een bestuurder, gericht aan de secretaris.
§11 De oproeping gebeurt minstens 7 dagen voor het tijdstip van de samenkomst van het VEB-bestuursorgaan. De oproeping bevat de datum, het uur en de plaats van de samenkomst, evenals de agenda opgesteld door de secretaris.
§12 Opdat het bestuursorgaan geldig kan besluiten is de aanwezigheid of vertegenwoordiging van minstens de helft van de bestuursleden vereist.
In geval van overmacht kan elk bestuurslid zich in de vergadering van het bestuursorgaan laten vertegenwoordigen door een ander bestuurslid.
Het bestuursorgaan kan de deelnemers aan de bestuursvergadering de mogelijkheid bieden om online deel te nemen aan de bestuursvergadering door middel van een elektronisch communicatiemiddel. Wat de naleving van de voorwaarden inzake aanwezigheid en meerderheid betreft, worden de leden die op die manier aan de bestuursvergadering deelnemen, beschouwd als zijnde aanwezig op de vergadering.
Het bestuursorgaan beslist bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde bestuurders. Bij gelijkheid van stemmen heeft het bestuurslid dat de vergadering voorzit, de doorslaggevende stem. Dit laatste is nietig als het bestuur tweehoofdig is, dus uit twee personen bestaat. In dit geval kan een nieuwe bestuursvergadering georganiseerd worden.
Besluiten van het bestuursorgaan kunnen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders genomen worden. Dit houdt in elk geval in dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoonconferentie of een ander communicatiemiddel.
§13 Er wordt een verslag gemaakt van de zittingen van het bestuursorgaan. Deze notulen worden bewaard op de maatschappelijke zetel van de VEB. Elke bestuurder en elk lid heeft recht op inzage van de verslagen. De notulen van de vergaderingen van het VEB-bestuursorgaan worden ondertekend door de voorzitter en minstens één bestuurslid. Kopieën voor derden worden ondertekend door minstens twee vertegenwoordigingsbevoegde leden van het bestuursorgaan.
§14 Wanneer het VEB-bestuursorgaan een beslissing moet nemen of zich over een verrichting moet uitspreken die onder zijn bevoegdheid valt, waarbij een bestuurslid een rechtstreeks of onrechtstreeks belang van vermogensrechtelijke aard heeft, dat strijdig is met het belang van de vereniging, moet de betrokken bestuurder dit meedelen aan de andere bestuurders vòòr het bestuursorgaan een besluit neemt. Zijn/haar verklaring en toelichting over de aard van dit strijdige belang worden opgenomen in het verslag van de vergadering van het bestuursorgaan dat de beslissing moet nemen. Het is het bestuursorgaan niet toegelaten deze beslissing te delegeren. De bestuurder met een belangenconflict mag niet deelnemen aan de beraadslagingen van het VEB-bestuursorgaan over deze beslissingen of verrichtingen, noch aan de stemming in dit verband.
Wanneer de meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders een belangenconflict heeft, dan wordt de beslissing of de verrichting aan de ALV voorgelegd. Ingeval de ALV de beslissing of de verrichting goedkeurt, kan het VEB-bestuursorgaan ze uitvoeren. Deze procedure is niet van toepassing wanneer de beslissingen van het VEB-bestuursorgaan betrekking hebben op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.
§15 Het mandaat van een bestuurder wordt beëindigd in de volgende gevallen:
Wanneer de plaats van een bestuurslid openvalt voor het einde van zijn/haar mandaat zijn er drie elkaar uitsluitende mogelijkheden. Hiervoor wordt verwezen naar het interne reglement.
Deze drie mogelijkheden sluiten elkaar uit en kunnen dus niet tegelijkertijd toegepast worden.
§16 Dringende beslissingen – die om wettige redenen niet kunnen uitgesteld worden tot een eerstvolgende vergadering van het bestuursorgaan – kunnen gezamenlijk door de voorzitter en de secretaris of de voorzitter en de penningmeester of de drie samen worden genomen op voorwaarde dat de respectieve beslissing ter verantwoording wordt voorgelegd aan de eerstvolgende vergadering van het VEB-bestuursorgaan.
§17 Onverminderd wat bepaald is in § 5 dienen alle akten die de VEB moreel of financieel binden, te worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris of de voorzitter en de penningmeester. Zij kunnen akten ondertekenen tot een gezamenlijk bedrag van € 10.000,- per kalenderjaar. Het volledige VEB-bestuursorgaan kan akten ondertekenen tot een gezamenlijk bedrag van € 25.000,- per kalenderjaar. Boven het gezamenlijk bedrag van € 25.000,- per kalenderjaar is een voorafgaande goedkeuring van een buitengewone ALV vereist.
§18 Rechtsvorderingen worden, namens de VEB, als eiser ingesteld of als verweerder gevolgd door het VEB-bestuursorgaan.
Artikel 7: boekhouding
Het boekjaar van de VEB valt samen met het kalenderjaar. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de bepalingen in het wetboek van vennootschappen en verenigingen en de betreffende uitvoeringsbesluiten. Het VEB-bestuursorgaan legt de jaarrekening van het voorgaande boekjaar ter goedkeuring voor aan de jaarlijkse wettelijke ALV in maart van het daaropvolgende boekjaar. De begroting voor het volgende boekjaar wordt ter goedkeuring voorgelegd op de ALV in het najaar.
Nadat het VEB-bestuursorgaan verantwoording aflegde voor het beleid in het voorgaande jaar, spreekt de ALV zich uit over de jaarrekening en over de kwijting van de bestuurders. Dit gebeurt in twee afzonderlijke stemmingen. Deze kwijting is alleen dan rechtsgeldig, als de ware toestand van de vereniging niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening, en, wat de extrastatutaire of met het wetboek van vennootschappen en verenigingen tegenstrijdige verrichtingen betreft, als deze bepaaldelijk zijn aangegeven in de oproeping.
De jaarrekening wordt binnen dertig dagen na goedkeuring door de Algemene Vergadering neergelegd in het dossier op de Griffie van de Ondernemingsrechtbank. Voor zover van toepassing wordt de jaarrekening neergelegd bij de Nationale Bank overeenkomstig het wetboek van vennootschappen en verenigingen en de betreffende uitvoeringsbesluiten.
Artikel 8: ontbinding en vereffening
§1 De VEB kan op elk ogenblik door de ALV worden ontbonden. De ALV wordt door het VEB-bestuursorgaan of op vraag van minstens één vijfde van alle leden. samengeroepen ter bespreking van voorstellen inzake de ontbinding van de vzw. Om op een geldige manier te beraadslagen en te beslissen over de ontbinding van de vzw, moet minstens twee derden van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de ALV. De beslissing tot ontbinding moet genomen worden met een bijzondere meerderheid van vier vijfden van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.
§2 Ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de ALV twee vereffenaars, waarvan zij de opdracht omschrijft. Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de VEB altijd dat zij “vzw in vereffening” is overeenkomstig het wetboek van vennootschappen en verenigingen. Een vzw in vereffening mag haar naam niet wijzigen en slechts onder de voorwaarden bepaald in art. 2:117 van het wetboek van vennootschappen en verenigingen haar zetel verplaatsen.
§3 In geval van ontbinding en vereffening beslist de ALV over de bestemming van het vermogen van de vzw. In elk geval wordt het bestemd aan een vereniging met een gelijkaardig belangeloos doel.
§4 Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd in het verenigingsdossier ter Griffie van de Ondernemingsrechtbank, en bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad overeenkomstig het wetboek van vennootschappen en verenigingen en zijn uitvoeringsbesluiten.
Aldus aangepast en goedgekeurd te Antwerpen op 25 mei 2024. Namens de Vlaamse Esperantobond vzw, de voorzitter de secretaris
Piet Glorieux Johan Van Eenoo
Laatste aanpassing van deze bladzijde: 30-06-2025 |